Dagens Jonas Helgesson


När är det läge att skrida till handling?

 

Så jäkla...wow

 

Jonas Helgesson

...har skrivit tre böcker och reser Sverige runt som föreläsare med utgångspunkt i att han trots sin cp-skada är en komplett människa. I boken "Etiketter ska man sätta på julklappar - inte på människor" har han samlat en massa korta kärnfulla saker han brukar säga. Jag kommer att lägga upp några som jag tycker mycket om, men köp eller låna boken på närmaste bibbla och läs själv!
 Ett klipp ur inledningen:

Ha relation eller vara lycklig, det är frågan.... här

 

Här gäller det att lyssna snabbt...

 

Dans att bli glad av!

 

Vad äkta spelglädje kan göra...

...när man lattjar loss lite
 

Trädglädje

Älskar den här allén!
Lönnen är ofta det mest iögonenfallande av träden som får höstfärg...
...men den här rönnen är riktigt röd!
 
Blodboken går från bordeaux till grönt på hösten. Lönn bredvid.
 
Den här eken är lätt trehundra år gammal, säkert mer. Tänk vad som hunnit hända på jorden under dess livstid!
 
Lågande aspar mot skyn
 

Berget som...

...ingen brydde sig om att bestiga: What Everest

Att vara i Vortex

Vad är nu det egentligen?  Jo, det är när du känner dig såhär: en perfekt beskrivning.
 

Repriser: Kladdkaka

 
Baka i ett kärleksfullt tillstånd, tänk på glädjen att få ge av hjärtat, och du kommer upptäcka att det blir mystiskt gott. De som smakar kommer att fråga om receptet.
.
Det går tretton på dussinet av kladdkakerecept, de är inte svåra att hitta. Det är lätt att tro att man inte kan misslyckas med kladdkaka, ändå händer det. Jag kan dock dela med mig av min digra erfarenhet i ämnet:
  1. Aldrig mer än 1 dl mjöl i en kaka på 2-3 ägg.
  2. Undvik att röra i luft i smeten, det ger en torrare kaka.
  3. Grädda hellre i en lägre temperatur litet längre, alternativt en smal eller hålad form. Det ger en jämnare gräddning. (såvida du inte föredrar hård yta och sås inuti förstås)
  4. En nypa salt framhäver chokladsmaken.
  5. Det blir faktiskt godare med smör.
  6. För lite kakao kan paja en fin kaka. Mindre än 3/4 dl rekommenderar jag bara om man är mjölkchokladtypen. Tar man mera kakao kan man minska på mjölet eftersom kakao fungerar som mjöl.
  7. För mycket socker ger bara illamående efteråt. Max en dl per ägg, helst mindre.
  8. Använd äkta vanilj. Vanillinsocker har en skarp smak.
  9. Inget bakpulver!

Ett recept i alla fall?  Ok.
.
2 ägg
100 g smör
1  3/4 dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
vanilj
salt
.
Jag smälter smöret i en litet större kastrull och rör i resten av ingredienserna. Äggen sist. Grädda helst i en limpform klädd med bakpapper. 200 grader, 18 minuter.
.
Kakaobönor

Favoriter i repris

Det är över ett år sedan jag började blogga nu. Framöver kommer det att dyka upp lite saker jag publicerat tidigare, som jag speciellt gillar. Börjar med detta citat från Samtal med Gud:

Heaven—as you call it—is nowhere. Let’s just put some space between the w and the h in that word and you’ll see that heaven is now...here.'

Tröstätning :-))

...och lite ögongodis 
 
Samma tema. Mest för att det var så roliga bilder!  Mycket skaparglädje!
 

Mythbuster

 
Budskapet i korthet: Det har ingen betydelse varför du mår som du gör - det som betyder något är vad du väljer att göra åt det. Det du kan göra - alltid - är att hitta en tanke som känns lite bättre att tänka, och lite bättre, och lite bättre. ( Vortex betyder det ställe där du mår bra, flödet, flytet.)
 

Älska Glan... <3

 
...mitt hjärtas sjö. Som vanligt dras jag till fotografi när ljuset faller.... det trolska som lockar, tror jag.
  
Taggiga, men såphala, klippor. Här bor en snok jag träffade i somras.
 
Besksöta (Solanum dulcamara. Dulcamara betyder ordagrant söt-besk, solanum är potatissläktet). Växer i klippskrevor vid vatten, i lövskogskärr och lite varstans. De giftiga bären som ser ut som pyttesmå tomater, släkt med tomat som den också är. Tio bär räknas som dödlig dos, åtminstone för barn. 
 
Gillar du opera så känner du säkert till Dulcamara, den lurige "doktorn" i L'elisir d'amore av Donizetti? En helt underbar version av den spelades 2005 med mina favoriter Anna Netrebko och Rolando Villazón samt Ildebrando d'Arcangelo (namnet!!) som Dulcamara. Jag har redan lagt ut klipp från den, men hela finns faktiskt att avnjuta på YT. Rolando är bara underbar... :-)))
 
Vill du inte se hela? Läs detta och kolla sedan 0.46 - 0.50:
 
Nemorino, en fattig och enkel bondpojke, älskar Adina, byns rikaste och mest välbelästa flicka. Han försöker få henne att älska honom, men hon vill inte veta av hans kärlek. I smyg hör han på när Adina läser historien om Tristan och Isolde.  En stund senare anländer charlatanen och kringresande försäljaren av mediciner, doktor Dulcamara till byn. Nemorino frågar Dulcamara om denne har Isoldes berömda kärleksdryck till salu. Dulcamara svarar jakande och säljer en flaska rödvin till Nemorino, som tror att han köpt verklig medicin. 
 
Läs sedan detta och kolla 1.40 - 1.46, så har du fått höjdpunkterna. 
 
Utan att Nemorino fått reda på saken visar det sig att han har ärvt en stor summa pengar — ett rykte som sprider sig i byn. Byns alla unga flickor flockas kring honom, vilket endast styrker honom i hans övertygelse om att kärleksdrycken fungerar. Adina börjar mjukna....Du kan nog gissa hur det slutar... :-)
 
 

Smarrigt knäcke!

 
3 dl blandade frön - solros, lin och sesam är en bra grund. Pumpafrön, melonkärnor... 
1 dl majsmjöl (obs! Inte polenta eller maizena)
1 dl kokande vatten
2 msk matolja
½ tsk salt
 
Blanda allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper till en tunn kaka. Grädda i 150 grader till det får lite färg och känns torrt - tiden varierar beroende på kakans tjocklek, men räkna med en halvtimme som utgångspunkt.
 
Låt svalna, bryt i bitar. Gott med det mesta och kan lätt varieras med allt möjligt i degen.
Risenta har majsmjölet. De brukar finnas på en egen hylla i butikerna. Det finns ett recept på påsen också ;-)
 
Favoritpålägget just nu här hemma är leverpastej och äppelskivor, men det är gott utan pålägg också, till te eller kaffe....eller som chips....
 
 

Rädsla

Abraham om rädsla. Lite förkunskaper om deras världsbild är bra att ha om man ska ta till sig det här... tror jag.
 

En grå dag

Vad gör man en grå dag i Blacka? Med duggregn, i oktober? Går ut och fotar, förstås!! 
(Det är inte du som behöver nya glasögon, jag hade visst svårt att hålla kameran stilla idag...)
Notera timmerbilen. Utslaget på ett dygn kommer det en varje kvart, men dagtid är det oftare än så. Jag gick en bit på stora vägen, när det inte fanns alternativa vägar att ta sig fram... och när en sådan blåser förbi en regnig dag önskar man att man inte hade hade duschat INNAN man gick ut. Tjoho!
Dessa små snäckor älskar att krypa på små pinnar och grässtrån. Jag ser dem ofta i toppen på gräs, nässlor och säd, och lika ofta högt uppe på trädstammar och ute på blad. Just denna kvist kommer inte att ta lilla snäckan så högt eftersom den ligger på backen....
 
En Ölandstok och en rodnande kornell i ljuvt samförstånd.
 
Vilken äppelhöst det är!! Drivor av fallfrukt i alla trädgårdar. Så mycket äpplen, så lite tid!
 
  
Benved, favorit i många trädgårdar och vanlig i offentliga planteringar.
 
Jordgubben blommar men kommer inte att bli pollinerad, för insekterna har dragit sig tillbaka för hösten.
 
 Lönnarna brinner :-))
 
 Höstros
 
 
Snygg kombo: ros och kärleksört.
 
Färgsprakande trädgård! Notera kaprifolens bär i förgrunden och den vackra klättrande klematisen "Nelly Moser", närbild nedan:
Kontrasterna är så iögonenfallande, jag älskar det!! Berberishäckarna har sin storhetstid nu på hösten, och här är den effektfull ihop med ligusterns svarta bär:
 
På tal om bär, kolla de olika nyanserna på¨dessa mognande fläderbär!
 
Höstsyrenens vita blommor rodnar när kylan kommer:
 
....avlutningsvis, en av mina favoriter: hagtorn.
 
 
 

RSS 2.0