Det var en dag då blåbären blommade och alla var lyckliga. (...eller så fortsatte de leva som om detta stora inte hade hänt... kanske troligare?)
Nå ja, blåbären blommade i alla fall! Grönsångaren hördes för första gången denna vår, liksom lövsångaren. Grönsångaren låter som ett silvermynt som snurrar på en bordsskiva....
Så mycket ljuvlig grönska som man inte kan låta bli att försöka fånga på bild!
Klicka upp bilderna. Mossflox (vit), pärlhyacinter, måbärsbuskar. Måbärshäckarna här blommar för fullt och faktiskt finns det knappast något som doftar så gott - försommar, helt enkelt!
Pärhyacinter är också en ljuvlig doftare.
Mahoniabuskarna vid ingången blommar och doftar starkt av honung.
Oxbärshäcken har också blommor. Vackra nyanser!
Dålig bild men kul blomma, ensam i skogsbrynet. Kronbladen är ljusgula.
Tusenskönorna i gräsmattan har varit igång sedan månadsskiftet februari-mars. Tuffingar!
Blodkörsbär och prydnadsapel
Gullvivor. Vilken doft!
Vildsådda penséer i vacker färgkombination.
Hästkastanjerna har blommor på gång...
Maskrosorna börjar komma
Luktviolernas år i år! Fortfarande massor av dem
Får se om ängsviolerna blir lika talrika.
Humörhöjare: alla forsythiabuskar som blommar nu! Mot blå himmel...
Hasselbladen slår ut. Blomningen klarade den av i februari, tidigast ut av alla träd.
Violviva, gräs, trä. Ett konstverk!
Doften av solbelysta nässlor känns sommar.
En av de vackraste blommorna denna årstid - harsyrans vita med lila ådring
Jorå, så att.... det var dags idag. Jag är inte 22 längre. Men å andra sidan var det ändå en positiv överraskning, för min förvirrade hjärna hade kokat ihop att det var 38 år...
På kvällen gick jag en underbar skogstur. Det var ganska molnigt och därför lite mörkt fastän klockan bara var halv åtta, men det var ett underbart liv på fåglarna i skogen!
Jag älskar att gå i skymningen, när dagen lägger sig till ro. Tyvärr är det inte en optimal tid att fotografera. Tyvärr, därför att jag så gärna vill, just då. Nu är det ju inte bara det bristande ljuset som ställer till det; det är i alla fall väldigt svårt att förmedla en upplevelse, vilket är vad jag längtar efter i stunden.
Nåväl.
När jag kommer ned till stranden och möter vattnet är jag så lycklig.
Det ser grått ut, men lägg till det en massa lyckligt fågerkvitter (koltrast, rödhake och kungsfågel främst), en svag doft av vår, en mild värme i den svaga brisen och ljudet av mjuka kvällsvågor mot de små olikfärgade runda stenarna som utgör stranden.
Knipor driver ute på sjön, alens lila knoppfjäll har vikt sig bakåt för att släppa fram bladen.
Stigen hit är underbar och går genom flera olika skogstyper. Under vandringen lättar både tanke och hjärta, och väl framme tänker jag bara vackra tankar, kärleksfulla tankar om människor jag tycker om... här är livet lätt.
Dessvärre gäller det omvända på vägen tillbaka; tunga tankar återvänder gradvis och hjärtat sjunker i bröstet. Lite av magin finns alltid kvar, den är alltför stark för att helt låta sig kuvas, tack och lov!!
.
Igårkväll gjorde jag för första gången på några veckor den vackra turen genom ribbingsholms allé. Önskar att jag hade kunnat spela in det som koltrasten där sjöng... det var så kul att lyssna till. Hade jag inte sett den sitta där och sjunga hade jag inte kunnat gissa rätt på fågel. Den härmade alla möjliga ljud som inte lät som fågelsång... den brummade som en traktor och kraxade som en kråka!
Nedanför den glittrade solen i björkens "musöron".
För mig är det här den absolut bästa tiden på året. Allt är nytt liv, mer ljus, mer värme, mer grönska! Inget att bekymra sig över, om det vräker ned nollgradig blötsnö där man kommer cyklande till jobbet i bara jeans - värmen kan inte INTE komma!
Jag längtar inte till sommaren - då kan man börja räkna dagarna...... men ännu är det för mig som i dikten:
Oändligt är vårt ljusa äventyr!
Faktiskt är hela dikten så representativ för vad jag kan känna, att den förtjänar sin plats.
Jag har sått tre sorters Zinnia som ska bo på balkongen i sommar. Ännu är det bara små rangliga stjälkar med första hjärtbladen på, men så här ska det bli när de har fått växa upp:
Queen Red Lime
Landreths Royal Purple
Profusion Cherry
Jag vet inte riktigt vad jag ska ha för system på balkongen, för om det blir bra plantor av allt jag sått kommer de att ta plats. Kärt bekymmer!!
Jag väntar ivrigt på att mina Salpiglossis ska gro också. Trumpetblomma heter de på svenska. Jag har aldrig sett sådana i verkligheten men kolla bilderna - så spännande att vänta på att det ska slå ut!
Fröblandningen kan ge många nyanser...
De har alltså inte grott än och borde inte höra hemma under den rubriken, men....hrm. Lejongapen har grott, de som jag skrev om redan när jag skaffade fröna i vintras. Så här ska de bli:
Förlegade normer och könsroller spelar fortfarande in i arbetet på våra universitet, vilket kan komma att påverka forskningen. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet där medarbetarna har intervjuats om sin syn på män och kvinnor, och om vilka forskarideal som råder.
Några av professorerna i undersökningen svarade till exempel att kvinnor är sämre på abstrakt tänkande, berättar Anna-Karin Wyndhamn, en av forskarna bakom studien.
– Det finns exempel på att man hänvisar till hormoner eller att man har egenskaper såsom fantasi men inte förmåga till abstrakt tänkande eller liknande och att det är det som gör könsfördelningen inom naturvetenskapen i synnerhet ser ut som den gör."
I undersökningen har totalt 162 medarbetare vid utbildningsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteterna intervjuats. Rapporten har beställts av universitet självt för att komma tillrätta med sådana jämställdhetsproblem som bland annat lett till att det finns få kvinnor i ledande positioner.
Resultatet visar att många anser att en framgångsrik forskare är en man som är totalt hängiven sitt arbete, något som kvinnor inte förväntas kunna leva upp till då de fortfarande av många antas vara de som har ansvaret för barn och hushåll. Inte nog med det, vissa medarbetare, bland dem forskningsledare och professorer, ansåg alltså att kvinnor är sämre på abstrakt tänkande, att de på grund av mentala begränsningar helt enkelt är olämpliga som forskare.