Fåglar du inte trodde fanns

Det skulle förvåna mig om du har hört dessa fågelnamn förut. Har du koll på den första, bror?!
Tretömmad klock-kotinga....
...lever i moln-regnskogarna i Costa Rica med omnejd på 1000-2000 meters höjd. Hotad art.

Hjälmkasuar (Casuarius casuarius) är en stor flygoförmögen strutsfågel som förekommer i tropiska skogar på Nya Guinea, på närliggande öar och i nordöstra Australien.

Hjälmkasuaren är den tredje största, och den näst tyngsta fågeln i världen, efter strutsen och emun. Vuxna hjälmkasuarer är 1,5 till 1,8 meter höga och väger ungefär 60 kilo.

Paradisfåglar (Paradisaeidae) är en fågelfamilj bestående av ett fyrtiotal tättingar fördelat på ett 15-tal släkten. De återfinns endast i skogklädda högländer på Nya GuineaMoluckerna och i nordöstra Australien. Paradisfåglarna är mest kända för sina spektakulära och färggranna fjäderdräkter, men hannarnas upvaktning är också värd att se!

.

Träskonäbb (Balaeniceps rex) eller Abu Markub (arabiska: "Skons far") är en fågel som traditionellt har placerats i ordningen storkfåglar men som idag ofta placeras i ordningen pelikanfåglar. Träskonäbben är den enda fågeln i sitt släkte och sin familj.

Med kroppslängd på 150 cm är träskonäbben en av världens största fåglar. Fågeln förekommer i östra Afrika och vadar genom stora sumpmarker i stora flockar.

Denna fågel bedriver sin jakt genom att blickstilla, med näbben nedåtriktad, avvakta bytets annalkande varpå den helt enkelt låter sin massiva näbb och kroppsmassa falla ner på bytet.

Den framstår som en uttrycksfull filur...!

Vore synd att missa macaronipingvinen...

Vi avslutar idag med en fågel som ser ut att ha övervintrat från en maskeradbal hos Gustav III - den blå jätteturakon, hemmahörande i Afrika i galleriskog på en höjd av 2000 m till 2700 m över havetTurakoer, i äldre verk även bananätarfåglar, (Musophagidae) är en familj i ordningen gökfåglar.

Dess tjusiga släkting Knysnaturakon känns mer modern i dräkten ;-)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0