Repriser: Kladdkaka
Baka i ett kärleksfullt tillstånd, tänk på glädjen att få ge av hjärtat, och du kommer upptäcka att det blir mystiskt gott. De som smakar kommer att fråga om receptet.
.
Det går tretton på dussinet av kladdkakerecept, de är inte svåra att hitta. Det är lätt att tro att man inte kan misslyckas med kladdkaka, ändå händer det. Jag kan dock dela med mig av min digra erfarenhet i ämnet:
- Aldrig mer än 1 dl mjöl i en kaka på 2-3 ägg.
- Undvik att röra i luft i smeten, det ger en torrare kaka.
- Grädda hellre i en lägre temperatur litet längre, alternativt en smal eller hålad form. Det ger en jämnare gräddning. (såvida du inte föredrar hård yta och sås inuti förstås)
- En nypa salt framhäver chokladsmaken.
- Det blir faktiskt godare med smör.
- För lite kakao kan paja en fin kaka. Mindre än 3/4 dl rekommenderar jag bara om man är mjölkchokladtypen. Tar man mera kakao kan man minska på mjölet eftersom kakao fungerar som mjöl.
- För mycket socker ger bara illamående efteråt. Max en dl per ägg, helst mindre.
- Använd äkta vanilj. Vanillinsocker har en skarp smak.
- Inget bakpulver!
Ett recept i alla fall? Ok.
.
2 ägg
100 g smör
1 3/4 dl socker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
vanilj
salt
.
Jag smälter smöret i en litet större kastrull och rör i resten av ingredienserna. Äggen sist. Grädda helst i en limpform klädd med bakpapper. 200 grader, 18 minuter.
.
Kakaobönor
Trackback