Rödkålssallad
Rödkålssallad är ett vanligt tillbehör på julbordet. Välförtjänt - för det är fantastiskt gott!
Personligen är jag inte förtjust i att blanda lagade kötträtter med råa grönsaker; faktum är jag jag oftast äter rödkålssalladen som ensamrätt.
När jag väl börjat på den falnar intresset för andra rätter snabbt....
Det finns mängder av recept på nätet förstås. Så här gör jag:
.
Rödkålssallad
Finstrimla tillräckligt med rödkål för att fylla en skål till hälften.
Dela en bit purjolök på längden och skär tunna skivor.
Skär fina apelsiner i små bitar.
Blanda allt och häll över äppelcidervinäger och någon neutral olja.
.
För mig är detta grunden - och fullt tillräckligt för att jag ska bli lycklig.
Utifrån denna bas kan man sedan laborera tämligen fritt med allt möjligt juligt. (Det enda jag inte gillar i är morot och palsternacka.)
Oftast har jag solrosfrön i, gärna lätt rostade, och/eller sesamfrön, dito.
Det kan vara gott med en dressing på senap och honung.
Äpple, fänkål, selleristjälkar, fikon, nötter av alla de slag passar... ingefära, gärna fint, fint hackad syltad sådan. Säkert passar knaperstekt bacon bra i. Då med en gräddig dressing på rostad vitlök....
.
Ett råd bara: välj din smakriktning. Stoppa inte i allt gott på en gång.
Våga välja bort också, det ger renare smaker och en friskare upplevelse.
Kommentarer
Trackback