...är en underbar kombination!
Det finns många sätt att njuta av kombinationen. Jag gillar dessa mandelbollar med lite vuxen smak... de är visserligen skandalöst nyttiga, men det märks inte ;-)
Mandelbollar
1 dl ekologisk sötmandel (eller blandning naturella cashewnötter/mandel)
2-3 ekologiska torkade aprikoser
pressad citronsaft efter smak
kanel efter smak
gärna lite finrivet citronskal (men bara av tvättade ekologiska citroner)
ev. en klick smör
-
Kör i mixer till en konstistens som går att rulla till bollar. (Använd inte mixerstaven, om du inte ändå tänkt köpa en ny. Matberedare krävs här!)
Ät som de är, eller doppa dem i en god choklad, mörk eller - med fördel - vit sådan.
De håller sig länge i kylskåp (om man gömmer dem).
Det går förstås att använda icke ekologiska mandlar, men eftersom de är så endimensionella i smaken bör du då tillsätta aningen bittermandel.
En annan underbar smakupplevelse på samma tema är den kaka som först gjorde mig uppmärksam på smakbrytningen:
Julens Korintkaka
400 g korinter (brukar vara två påsar)
200 g smör
4 ägg
2 tsk kanel
rivet skal av en eko-citron
5 rivna bittermandlar
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 dl pressad citron+1/4 dl vatten eller konjak
-
Rör smör och socker poröst. Rör i ett ägg i taget, rör ordentligt emellan varje. Blanda korinterna med lite av mjölet, så att alla är täckta. (Då sjunker de inte till botten.) Blanda resten av mjölet med kanel, bakpulver, bittermandel och citronskal och rör ned i äggsmeten.
Blanda i korinterna och slutligen citronvattnet/konjaken.
Grädda i hålform eller limpform ca 1 timme i 150 grader.
Låt kakan ligga en dag (eller flera) innan den skärs.
.
Korinter kallas de små, kärnlösa, torkade bären av den variant av vinrankan, som Linnékallade Vitis vinifera: apyrena. Korinterna har sitt namn efter staden Korint, i vars omnejd denna typ av vinrankan lär ha uppkommit och fortfarande odlas i stort. Korinter odlas från öster på de Joniska öarna, i sydligaste Italien, Sicilien med flera Medelhavsländer.
När de små, mörkt brunröda bären är mogna, plockas klasarna ner och torkas på ett luftigt ställe, varefter bären, "korinterna", repas av med ett slags kam och inpackas ganska hårt i fat eller särskilt för ändamålet murade förvaringsrum, "seraljer", som noga tillsluts och öppnas först när korinterna skall skickas iväg. Då packas korinterna i mindre fat eller kärl, "karateler" ("caratels").
Korinterna har sötaktig, angenäm russinsmak och användes förr under benämningen fructus Vitis minutae för att förbättra smaken på vissa medikament, till exempel den förr så ofta använda laxerdrycken "Infusum Sennae compositum" (se Senna). I hushållen används korinter i sötsura såser, i puddingar och bakverk.
(Wikipedia)